Som den tzatsikinörd jag är är det ett måste under sommarens varma dagar till den mesta grillade maten, speciellt grekiskt marinerade kycklingspett och grekiska biffar eller bara till ett gott bröd istället för smör.
När jag gör detta använder jag den turkiska yoghurten från Norrmejerier (för att den är lokalproducerad och riktigt god) även lokalproducerad gurka är ju ett plus (kanske är lättare att hitta under sommarmånaderna).
Tzatsiki:
500 g turkisk yoghurt
ca 1/2 gurka
1-2 vitlöksklyftor (eller efter behag då jag gillar vitlöksstark mat)
1 tsk salt
svartpeppar
1 msk olivolja
1/2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Skölj gurkan, dela den på mitten och kärna ur, riv sedan gurkan på den grövre delen på rivjärnet och låt rinna av i en sil. Jag häller på saltet redan här för att det ska dra ur vätskan som är kvar i gurkan.
Medan gurkan står och rinner av sig kan man passa på att hälla upp yoghurten i en skål, pressa i vitlöken, peppra och häll i olivolja samt vinäger.
när jag gjort röran färdig brukar jag ta en gaffel och pressa ur den sista vätskan ur gurkan för att sedan hälla ner den i röran och blanda om.
Sedan är den redo att serveras, gärna tillsammans med grekiskt marinerade kycklingspett eller grekiska biffar (recept kommer snart).. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar